Dzisiaj danie, które jest odmianą dobrze znanych i lubianych gołąbków.
Nasza grupa po raz pierwszy przygotowała ten rodzaj gołąbków pod opieką pani Anny Kamińskiej i pani Marioli Peszek, ze Stowarzyszenia Bieliny – wieś nad Sanem, które zdradziły nam przepis, na to zarówno zdrowe, jak i pyszne danie.
Potrawa ta została wyróżniona 2 miejscem podczas imprezy plenerowej GRZYBY w Harasiukach.
Do przygotowania gołąbków potrzebować będziemy:
- 1 kg kaszy jaglanej
- 1 kg pieczarek
- 2 kapusty włoskie
- 2 średnie pory
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- Sól
- Pieprz
- Vegetę
- Olej lub oliwę
Przygotowanie gołąbków:
Zaczynamy od zagotowania 8 szklanek wody, w której będziemy gotować kaszę.
Do drugiego garnczka wlewamy wodę, którą osalamy łyżką soli. W wodzie tej sparzać będziemy liście kapusty, pamiętamy więc o tym, żeby naczynie było odpowiedniej wielkości.
Teraz do gotowania przygotujemy kaszę. Wsypujemy ją na duże sito o drobnych oczkach i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, mieszając metalową łyżką. Przepłukaną pod kranem kaszę przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
Do gotującej się wody dodajemy 1 łyżkę soli i 2 łyżki oleju. Następnie wrzucamy przepłukaną i sparzoną kaszę. Mieszamy bardzo delikatnie tak, aby nie przywarła do dna. Przykrywamy pokrywką.
Kaszę gotujemy około 15-18 minut od zagotowania na bardzo małym gazie. UWAGA! Kaszy nie mieszamy w trakcie gotowania, gdyż powoduje to jej sklejanie się i powstawanie papki.
(Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy potrzebujemy dwóch szklanek wody)
Gdy kasza się gotuje zajmujemy się obgotowaniem kapusty. Gotujemy do momentu, gdy wierzchni liść będzie miękki, następnie zdejmujemy go i wyciągamy na miskę do ostudzenia. Czynność tę powtarzamy do momentu, gdy z główki kapusty znikną wszystkie liście.
Następnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Por kroimy w półksiężyce, pieczarki w plasterki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po upływie 18 minut od wsypania kaszy jaglanej do wrzątku, wyłączamy gaz, a kaszę zostawiamy pod przykryciem na 5 minut, w celu ostygnięcia. Po upływie tego czasu, z garnka ściągamy pokrywkę, by odparować ewentualny nadmiar wody.
Przygotowane wcześniej warzywa będziemy podsmażać. Na patelnię nalewamy olej lub oliwę i wrzucamy wszystkie warzywa oprócz pieczarek, które dusimy na innej patelni.
Kaszę i warzywa odstawiamy do ostygnięcia, po czym mieszamy je ze sobą i przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem.
Zawijamy gołąbki, układamy je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Przed wstawieniem do piekarnika podlewamy wodą. Gołąbki można dusić również na małym ogniu.
W czasie gdy gołąbki duszą się w piekarniku, możemy przygotować sos grzybowy, który do tej potrawy wydaje się najbardziej odpowiedni. Oczywiście potrawa będzie równie dobrze współgrała z każdym innym sosem, na przykład pomidorowym.
Gdy po 20 minutach gołąbki są już wystarczająco miękkie, wyciągamy je z piekarnika. Podajemy na talerzu polane sosem grzybowym. Mam nadzieję, że przyrządzicie te gołąbki i osobiście przekonacie się o tym jakie są dobre.
Żegnam się z wami i życzę smacznego: Martyna M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja