Dodam, że nasza dzisiejsza potrawa wpisana jest na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia.
Do przyrządzenia ciasta potrzebne będą nam:
○ 2,3 kg ziemniaków
♡ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
○ 1 jajko
♡ 1 dużą cebulę
○ sól i pieprz do smaku
Natomiast do farszu przygotowujemy:
♡ 70 dag ziemniaków
○ 1 kostkę sera
♡ 1 dużą cebulę
○ sól i pieprz do smaku
Do okraszenia:
♡ 40 dag surowego lub wędzonego boczku
○ 1 dużą cebulę
Czas przygotować nasze kaszaki!
1. 2 kg ziemniaków ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy.
2, Gotujemy 1 kg ziemniaków
3. Gdy wystygną, mielimy je w maszynce.
4. Mielimy również kostkę sera białego.
5. zmielone ziemniaki dzielimy na 3 części .
6. Pierwszą część dodajemy do tych surowych
7. Z drugiej części robimy farsz, mieszając je z serem i usmażoną cebulką (można dodać miętę, oraz doprawić solą i pieprzem).
8. Z surowych i części gotowanych robimy masę, dodając 1 jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
9. Doprawiamy vegetą solą pieprzem.
10. Z farszu formujemy kulki i obkładamy je surową masą. Gotujemy w osolonej wodzie.
Jako dekoracji możemy użyc świeże warzywa: liście zielonej sałaty, ( może być szczypiorek, zielona pietruszka, łyżeczka śmietany, paski czerwonej papryki żeby kolorowo wyglądało)a na okrasę oczywiście wspomniane wcześniej skwarki.
Tak właśnie przygotowana potrawa powinna wyglądać nastepująco:
Tak właśnie przygotowana potrawa powinna wyglądać nastepująco:

Wolicie wersję vlogu? Odsyłam was więc do naszego kanału na yt, gdzie dziewczyny przygotowały kaszaka, wszystko dokładnie opisując :)
Do zobaczenia w następnym poście!
Kaśka Wojtak :))










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja