poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kanony

Witam w kolejnej notce! Dziś wraz z projektowiczami przygotowałam dla was notkę z przepisem na kanony, lub kołduny, czyli potrawę z ziemniaków i sera, nazywaną nie bez powodu też kudłatymi kluskami, lub kudłatymi pierogami. Mają one zazwyczaj kształt kuli, lub osełki.
Dodam, że nasza dzisiejsza potrawa wpisana jest na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia.


Do przyrządzenia ciasta potrzebne będą nam:
○ 2,3 kg ziemniaków
♡ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
○ 1 jajko
♡ 1 dużą cebulę
○ sól i pieprz do smaku

Natomiast do farszu przygotowujemy:
 70 dag ziemniaków
○ 1 kostkę sera
♡ 1 dużą cebulę
○ sól i pieprz do smaku

Do okraszenia:
  40 dag surowego lub wędzonego boczku
  1 dużą cebulę


Czas przygotować nasze kaszaki! 

1. 2 kg ziemniaków ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy.
2, Gotujemy 1 kg ziemniaków 
3. Gdy wystygną, mielimy je w maszynce. 
4. Mielimy również kostkę sera białego.
5.  zmielone ziemniaki dzielimy na 3 części .
6. Pierwszą część dodajemy do tych surowych 
7. Z drugiej części robimy farsz, mieszając je z serem i usmażoną cebulką (można dodać miętę, oraz doprawić solą i pieprzem).
8. Z surowych i części gotowanych robimy masę, dodając 1 jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 
9. Doprawiamy vegetą solą pieprzem.
10. Z farszu formujemy kulki i obkładamy je surową masą. Gotujemy w osolonej wodzie.


Jako dekoracji możemy użyc świeże warzywa: liście zielonej sałaty, ( może być szczypiorek, zielona pietruszka, łyżeczka śmietany, paski czerwonej papryki żeby kolorowo wyglądało)a na okrasę oczywiście wspomniane wcześniej skwarki.

Tak właśnie przygotowana potrawa powinna wyglądać nastepująco:



Jak to wyglądało u nas? 




Wolicie wersję vlogu? Odsyłam was więc do naszego kanału na yt, gdzie dziewczyny przygotowały kaszaka, wszystko dokładnie opisując :)


Do zobaczenia w następnym poście!
Kaśka Wojtak :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja