poniedziałek, 6 czerwca 2016

Topielec

Witam w kolejnej notce! Dziś przyszłam z pewnymi pysznymi ciasteczkami, jakimi są topielce. 



Topielce?
Nazwa ta brzmi może trochę zagadkowo. Jak już wspominałyśmy w poprzednich notkach, miasto Ulanów położone jest w widłach dwóch rzek - Sanu i Tanwi. Bliska obecność wody miała wpływ nie tylko na historię  i sposób życia mieszkańców Ulanowa - nazwy związane z wodą pojawiały się również w kuchni.
Ale dokładniej, czego topielce? Może się to wydawać absurdalne, ale drożdże potrafią rosnąć też w zimnej wodzie (i właśnie takim sposobem przygotujemy dziś nasze ciasteczka).

Scenariusz przekazała nam babcia jednego z uczestników projektu, Bartka Tabora.

Czego więc potrzebujemy, aby przygotować nasze topielce?

☆ 50 dkg mąki
 25 dkg margaryny
☆ 1/4 l śmietany kwaśnej
 10 dkg drożdży,
☆ 4 łyżki cukru
dżem
☆ 4 żółtka
★ białko (do posmarowania ciasteczek)
 szczypta soli




Zabierzmy się więc za przygotowanie ciasta:

1.Dodaj wszystkie składniki (oprócz białek) i wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
2. Owiń ciasto w ściereczkę tak, aby ciasto nie wypływało i nie było ściśnięte
3. Wrzuć je do zimnej wody i odczekaj, aż wypłynie na wierzch
4. Rozwałkuj ciasto
5. Nie zarabiając wykrawaj prostokąty
6. Nałóż troszkę dżemu, a następnie sklej razem rogi
7. Posmaruj białkiem i posyp cukrem pudrem.
8. Piecz na złoty kolor (w 180* przez ok. 15 minut).

Wynik? Pyszne, rozpływające się w ustach topielce, które znikają ze stołu po kilku minutach!



Może ktoś jest ciekawy, jak to wyglądało u nas? Zapraszam od oglądnięcia kilku zdjęć zza kulis :D



Wolisz wersję w postaci vlogu? Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym uczestnicy projektu wyjaśnią, krok po kroku przebieg przygotowania ciasteczek :)



Mam nadzieję, że nasze “ciasto z historią” przypadło Wam do gustu i upieczecie je w swoim domu. A tymczasem, żegnam się z Wami
Do następnej notki,
Kaśka Wojtak :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja