Przepis na kaszaka był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto, które można błyskawicznie wykonać, było ulubionym słodkim przysmakiem w wielu domach na Podkarpaciu.
W dzisiejszej notce przybliżę wam sposób na przygotowanie
tego pysznego dania.
Składniki
potrzebne do wykonania kaszaka:
5 szklanek mleka
szklanka wody
szklanka wody
2 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli (według własnego uznania)
kostka masła
20 dag sera białego
0,5 l śmietany
5 jajek
5 jajek
Do polania ciasta potrzebne będą:
1 jajk
2 łyżki kwaśnej śmietany
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki, zabieramy się do
gotowania.
Mleko i wodę wlewamy do garnka, stawiamy na gazie i
czekamy,
aż nasza mieszanka się zagotuje.
aż nasza mieszanka się zagotuje.
Następnie wsypujemy kaszę gryczaną i
jaglaną,
dodajemy 2 łyżeczki soli, cukier i zostawiamy na
wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Kaszę przekładamy do większego naczynia i dodajemy
do niej masło.
Następnie
dokładamy biały ser,
śmietanę,
jajka
oraz kaszę mannę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką. Gotową
masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
Teraz przygotujemy otoczkę,którą nasmarujemy nasze ciasto.
Rozmącamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany,mieszamy do
połączenia tych dwóch składników.
Gdy mamy wszystko przygotowane
możemy przystąpić do posmarowania ciasta.
Ciasto pieczemy 20 minut w 200 oC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 oC i zostawiamy kaszaka w piekarniku na 1 godzinę i 20 minut.
Pozdrawiam i życzę smacznego! Karolina Wróbel































Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja