piątek, 15 lipca 2016

Kaszak





Przepis na kaszaka był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto, które można błyskawicznie wykonać, było ulubionym słodkim przysmakiem w wielu domach na Podkarpaciu.

W dzisiejszej notce przybliżę wam sposób na przygotowanie tego pysznego dania.


Składniki potrzebne do wykonania kaszaka:

5 szklanek mleka
szklanka wody
2 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jaglanej
szczypta soli (według własnego uznania)
kostka masła
20 dag sera białego
0,5 l śmietany
5 jajek
2,5 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru (dla dodania smaku)












Do polania ciasta potrzebne będą:


1 jajk
2 łyżki kwaśnej śmietany

2,5 łyżki kaszy manny




 Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki, zabieramy się do gotowania.
Mleko i wodę wlewamy do garnka, stawiamy na gazie i czekamy,
aż nasza mieszanka się zagotuje.


Następnie wsypujemy kaszę gryczaną i jaglaną,
dodajemy 2 łyżeczki soli, cukier i zostawiamy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

 

Kaszę przekładamy do większego naczynia i dodajemy do niej masło.








Następnie dokładamy biały ser,



 śmietanę,



 jajka




 oraz kaszę mannę.




Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem.





Teraz przygotujemy otoczkę,którą nasmarujemy nasze ciasto.
Rozmącamy 1 jajko, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany,mieszamy do połączenia tych dwóch składników.

 
Gdy mamy wszystko przygotowane możemy przystąpić do posmarowania ciasta.


Ciasto pieczemy 20 minut w 200 oC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 oC i zostawiamy kaszaka w piekarniku na 1 godzinę i 20 minut.




Zdjęcia z degustacji kaszaka upieczonego przy okazji nagrywania ósmego odcinka Kulinarnego Wehikułu.














Pozdrawiam i życzę smacznego! Karolina Wróbel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Weryfikacja obrazkowa wyłączona
Dziękujemy za kazdy komentarz ;) to dla nas wielka motywacja